Ηλιοτρόπιο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΗΛΙΟ... ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΕΙ... ΚΑΙ Η ΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ...

Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Πως είπατε? Ορίστε?

Μετά απο ένα χρόνο στο νησέλι έχω παρατηρήσει τα εξής...:

1) Όταν κάποιος στην μυτιλήνη σε πει μωρό μου ή μωρέλιμ (δες περιπτωση 2) μην παρεξηγηθείς. Εδώ σημαίνει παιδί.

Τρόπος χρήσης: "Πόσα μωρά έχει το Α1?", "Μωρό μου, θα μου γράψεις αυτό στο γκομπιουτερ?" (ακούγεται νορμάλ, εκτός και αν είσαι κοπέλα και στο πει η διευθύντρια σου). Αντίστοιχα: "Καλό μωρό ο τάδε" (επίσης νορμάλ εκτός και αν στο πει ο διευθυντής σου ε?)

2) χρήση του -έλι σε όλες τις περιστάσεις. Το μωρέλι (ή μωρουδέεεελ) , το κατσικαδέλι, το βουνέλι, το κατερινέλι, το σακουλέλι, το φαξέλι. π.χ " Κατερινέλι θα στείλεις το φαξέλι?"

3) κατάληξη σε φωνήεν δεν υπάρχει. είναι απλά άχρηστη. Του ποδαρρρ (το πόδι) ας πούμε. (κοιτάξτε το μωρουδεεεεεεελ στο 2)

4) Κβάρα. (υποψιάζομαι οτι δεν προέρχεται απο τα κβάντα αλλά απο την καρδάρα). Ετυμολογία : Πολύ, μπόλικο. Χρήση: "Άντε αποφασίστε θα πάρει αποβολή το μωρο? Χάσαμε μιά κβάρα ώρα"

5) Χρήση οτι να ναι πτώσης: "Αρρωστήσα και τρέχαμε στοις γιατροί". "Παμε στο μοναστήρι για να μας έχει γεροί ο άγιος"

6) Αδιαφόρητος. " Μην του δίνεις σημασία, αυτός είναι αδιαφόρητος" - χαζός, αργός, κλπ..

7)Νιάκατζης : Ο οκνός, αυτός που δεν δουλέυει πολύ, αυτός που πληρώνεται με τον μήνα. Ο Δημόσιος Υπάλληλος.

8)Αμάξι. Αλλιώς.. αραμπατέλι!

9) "Θα μαγκώσει ο γκασμάς". Θα φτάσει ο κόμπος στο κτένι.

xtra bonus: Γιατί λένε γκασμάδες τους ντόπιους?

Πριν χρόνια, όταν αποφασίσανε να χτίσουνε αεροδρόμιο στην Μυτιλήνη, φωνάξανε τους ντόπιους να βοηθήσουν. Φυσικά όλοι προσφερθήκανε και τρέξανε. Όμως όλοι τους είχαν φέρει μόνο γκασμάδες, και κανένας δεν έφερε φτυάρι...

(Οπότε αμα βγεις βράδυ σαββάτου, και έχει γεμίσει παντού με κόσμο απο τα χωριά λες: "Κατεβήκανε οι γκασμάδες....")

Πανελλήνιες

Έχεις αγωνία μήπως και δεν ξυπνήσεις. Ξυπνας αγχωμένα μήπως και δεν προλάβεις. Θες να φας κάτι αλλά δύσκολα. Ετοιμάζεσαι. Πας στο σχολείο. Είναι όλοι εκεί. Μόνο η τρίτη λυκείου και οι καθηγητές. Κοιτάς το πρόγραμμα σε πια αίθουσα πρεπει να πας. Το κουδούνι χτυπάει. Προσευχή. Όλοι μεσα στις τάξεις. Ησυχία. Τα γκρι τετράδια πάνω στα θρανία. Άγχος να συμπληρωθούν σωστα. Παγωμένα αστεία μέχρι να έρθουν τα θέματα. Τα θέματα είναι εδώ. Ο κόμπος στο στομάχι μεγαλώνει.

"Απο εδώ και πέρα δεν μιλάτε μεταξύ σας, αν θέλετε οτιδήποτε λέτε σε εμάς..."

Καλή επιτυχία παιδιά....

Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Μεταθέσεις

Το καυτό θέμα των ημερών.

Έγραψε ο Στρούλης, έγραψε ο ale3andro, έγραψε ο vivliofagos...

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε........

Αυταπάτες δεν είχα. Εγώ απο το νησί δεν φεύγω.

Ποιο νησί όμως. Δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι όλα λίγο μπερδεμένα.

Το αποφάσισα. Δεν μου αρέσουν οι μεταθέσεις. Είτε θα βλέπεις φίλους να φευγουν- και να ξέρεις οτι δεν θα ξανατύχει να είσαι στην ίδια πόλη, είτε δεν θα πέρνουν μετάθεση και θα τους βλέπεις στεναχωρημένους.

Τι γίνεται όταν όμως φεύγεις εσύ o ίδιος? Δεν θα το μάθω σύντομα έτσι που ανεβήκανε οι βάσεις όμως... :(

Χωρις posts...

Κάθε πρωί μπαίνω στο ηλιοτρόπιο μου και κάνω κλικ στα link μου.. Και κάθε μέρα βλέπω το ίδιο post...

Με κουράζει λίγο. Έχω πολλά πράγματα να πω- αλλά έχω και ανθρώπους να τα μοιράζομαι.

(όχι ρε, δεν το κλεινω το ρημάδι!!!)

Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Το Blog αυτό τελεί υπο κατάληψη...

απο την Διεθνή Αμνηστία.




Ένα παράδειγμα....

Ο Karim Amer καταδικάστηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 σε 4 χρόνια φυλάκισης. Οι κατηγορίες εναντίον του συμπεριλαμβάνουν τη «διάδοση πληροφοριών που απειλούν τη δημόσια τάξη και τη φήμη της χώρας», την «υποκίνηση μίσους προς το Ισλάμ» και τη «δυσφήμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Karim Amer τέθηκε υπό κράτηση για πρώτη φορά για 12 μέρες τον Οκτώβρη του 2005 λόγω της συγγραφικής του δραστηριότητας στο blog του (Karam903.blogspot.com) σε σχέση με το Ισλάμ και τις θρησκευτικές ταραχές που έλαβαν χώρα στην περιφέρεια Maharram Bek της Αλεξάνδρειας τον ίδιο μήνα. Παρόλο που απελευθερώθηκε χωρίς καμία κατηγορία, κρίθηκε ένοχος για βλασφημία κατά του Ισλάμ σύμφωνα με τον πειθαρχικό πίνακα του πανεπιστημίου al-Azhar, από όπου και αποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2006.

Κλήθηκε εκ νέου να παρουσιαστεί ενώπιον του Δημόσιου Κατήγορου της περιφέρειας Maharram Bek στις 7 Νοεμβρίου 2006, μετά από αγωγή που άσκησε εναντίον του το πανεπιστήμιο al-Azhar. Ο Δημόσιος Κατήγορος διέταξε την κράτησή του αρχικά για τέσσερις ημέρες. Όμως παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι και τη δίκη του. Κρατήθηκε και σε απομόνωση, ενώ οι επισκέψεις από τους συγγενείς του επιτράπηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2007.

Ο Karim Amer είναι ο πρώτος Αιγύπτιος blogger που δικάστηκε. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί κρατούμενο συνείδησης που φυλακίστηκε μόνο επειδή εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τις θρησκευτικές αρχές al-Azhar , το Ισλάμ και τον Πρόεδρο Μουμπάρακ και ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.

Στην Αίγυπτο η σφαίρα των blogs διευρύνεται σαν χώρος ελεύθερης έκφρασης και οι bloggers έχουν αυξήσει τη δημοσίευση πληροφοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αιγυπτιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για βασανιστήρια και αστυνομική βία εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών.
Η δίκη του φαίνεται να παρουσιάζεται ως προειδοποίηση από τις αρχές προς άλλους bloggers που τολμούν να κάνουν κριτική στη κυβέρνηση ή να κάνουν χρήση των blog τους για να διαδώσουν πληροφορίες που θεωρούνται επιβλαβείς για την εικόνα της χώρας.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αιγυπτιακές αρχές να αναθεωρήσουν ή να ανακαλέσουν όλη την ισχύουσα νομοθεσία που, σε παραβίαση των διεθνών προτύπων, ορίζει φυλακίσεις για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Αναλάβετε δράση για την απελευεθέρωση του Karim Amer μέσα από το site http://www.freekareem.org