Ηλιοτρόπιο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΗΛΙΟ... ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΕΙ... ΚΑΙ Η ΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ...

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2005

ΟΧΙ στις πατέντες λογισμικού στην ευρώπη! (laaaast year)

Μετά απο δύο χρόνια και που παίζει η ιστορία με τα e-patents επιτέλους το θέμα έκλεισε, ευτυχώς με αίσιο τέλος. Η πρόταση σχετικά με τις πατέντες απορρίφθηκε οριστικά και πανηγυρικά.

Είμαι κατάπτυστη το ξέρω αλλά βαριέμαι να γράφω και βιάζομαι και λιγάκι οπότε θα κάνω c/p...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την πολυσυζητημένη πρόταση οδηγίας της Κομισιόν για τις πατέντες λογισμικού.

Κατά της οδηγίας ψήφισαν 648 ευρωβουλευτές έναντι μόνο 14 υπέρ και 18 αποχών, απορρίπτοντας την πρόταση οδηγίας που είναι κοινή θέση του Συμβουλίου που φιλοδοξούσε να κατοχυρώσει με διπλώματα ευρεσιτεχνίας τις εφευρέσεις που γίνονται μέσω υπολογιστή. Για την αππόριψη της πρότασης χρειαζόταν να αποφανθεί το Σώμα κατά απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 367 επί 732.

Σύμφωνα με τη διαδικασία της συναπόφασης, η ψηφοφορία αυτή ισοδυναμεί με την οριστική απόρριψη της οδηγίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε προτείνει την οδηγία ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση και ότι δεν πρόκειται να καταθέσει νέα πρόταση.

Λαμβάνοντας τον λόγο λίγο πριν την ψηφοφορία, ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης, Μισέλ Ροκάρ, τόνισε ότι επί της ουσίας του θέματος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι διηρημένο. Παράλληλα επιτέθηκε στην Επιτροπή και το Συμβούλιο, διότι «χειριστήκαν το ζήτημα με απαράδεκτο τρόπο». Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να λάβει χώρα μια εις βάθους συζήτηση που θα οδηγήσει σε μια συναινετική λύση. Η απόρριψη της κοινής θέσης, κατέληξε ο εισηγητής, αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωματών Ευρεσιτεχνίας.

Η πρόταση οδηγίας είχε προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πληροφορικής και των υποστηρικτών του ανοικτού λογισμικού, με τους δεύτερους να πανηγυρίζουν τώρα για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ομάδα των χρηστών open source εκπροσωπούμενη από το ανεξάρτητο και εμβληματικό σύστημα εκμετάλλευσης Linux βασίζει τις δραστηριότητές της στην κοινή χρήση των ιδεών και στο δικαίωμα να χρησιμοποιεί λογισμικά που έχουν εφεύρει άλλοι. Η ομάδα αυτή εξέφραζε φόβους ότι τα λογισμικά που δεν προστατεύονται, το copyright των οποίων ανήκει σε προγραμματιστές, θα χρησιμοποιηθούν από τις μεγάλες εταιρείες για να προστατευτούν στη συνέχεια από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Εξάλλου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και εκπρόσωποι της βιομηχανίας λογισμικού είχαν διχαστεί σε ένα κρίσιμο σημείο, στο θέμα της «τεχνικής συμβολής», στο κατά πόσον δηλαδή μπορεί να κατοχυρωθεί το λογισμικό που τρέχει μια εφεύρεση (π.χ ένα πλυντήριο ρούχων) ξεχωριστά από την εφεύρεση αυτή.

Για αρκετούς επικριτές της οδηγίας «αυτό που παιζόταν ήταν η ελεύθεση διακίνηση των ιδεών».

Απο το in.gr

2 Ηλιοτρόπια:


Blogger J95 άνθισε και είπε...

Προτείνω τώρα να κάνουμε μερικές χιλιάδες αγωγές ενάντια στους επίορκους υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών καθώς και στα καθήκια που πατεντάρανε παράνομα λογισμικό τα τελευταία 10 χρόνια. Μη νομίζετε ότι αυτοί δε θα έκαναν το ίδιο αν το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει αντίθετα.

7/07/2005 3:54 μ.μ.  

Blogger oakleyses άνθισε και είπε...

air max, burberry outlet, michael kors outlet, louis vuitton outlet, nike shoes, oakley sunglasses cheap, jordan shoes, prada handbags, kate spade outlet, rolex watches, ugg outlet, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, gucci outlet, polo ralph lauren, ray ban sunglasses, louis vuitton, uggs outlet, louis vuitton handbags, longchamp handbags, louboutin outlet, louboutin, oakley sunglasses, longchamp outlet, cheap uggs, louboutin shoes, michael kors outlet, christian louboutin, tory burch outlet, nike free, uggs, longchamp handbags, tiffany and co, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, chanel handbags, ugg boots clearance, tiffany and co, louis vuitton outlet stores, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet online sale, louis vuitton outlet, air max, prada outlet

10/15/2015 11:21 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home